Esen, 2018 yılında yaşanan bir diğer çocuk cinayetinde 4 yaşındaki Leyla’nın da aynı süreci yaşadığını hatırlatarak, devlet eliyle çocuk koruma sisteminin güçlendirilip, yerel sosyal destek mekanizmalarının işletilmesi gerektiğini söyledi. Esen, “Leyla’nın adaletini sağlasaydık, caydırıcı cezalar bu cesareti vermezdi.” ifadesini kullandı.
“Narin’e adalet, arkadaşlarına ve tüm çocuklara güvenlik borçluyuz”
“Narin bugün okula başlayamadı, ama Narin’in arkadaşları bugün okula onsuz ve altından kalkması çok ağır bir psikolojik yükle, travmayla başladılar. Narin için adaleti ararken, arkadaşları için psikolojik destek oluşturacak bir süreç işletilmesi şart! Devlet eliyle çocuk koruma sistemlerinin güçlendirilmesi, çocuklara yönelik zarar risklerinin azaltılması gerekiyor. Eğer yerel sosyal destek mekanizmaları gereğince işleseydi, daha bütüncül, güçlü ve farklı olsaydı, Narin bugün hayatta olabilirdi. Biz de kim kıydı, kim üstünü kararttı, kim susuyor, kim susturuyor sorularını sormazdık. Coğrafya ve sosyo ekonomik şartlar kader olmamalı.”
“Her mahallede, köyde çocuklar ve kadınlar için ASM’lere bağlı sosyal destek birimleri olmalı”
“Çocukları korumak; her şey olup bittikten sonra yapılanlar değil, koruyucu ve önleyici tedbirlerle güvenli bir yol izlemekle mümkün. Aile Sağlık Merkezleri’ne dahil olacak ya da benzer şekilde her mahallede bulunacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sosyal destek merkezleri, o bölgede düzenli çalışmalar yaparak, destek ve danışmanlık verebilir, riskli şiddet ve taciz durumlarını tespit edebilir, aile, çocuk ve gençlerin düzenli taramasını yaparak hem fiziksel gelişimlerini hem duygusal/ruhsal süreçlerini, güvende olup olmadıklarını takip edebilir. Riskli aileler, riskli bölgeler özel takip edilebilir. Narin vakasındaki gibi tekil görünen, ancak alenen yaşanan sistematik şiddet olaylarının önlenmesine yardımcı olabilir. Narin’in bir kuzeni daha önce intihar etmiş, bir ablası otopsisi olmayan şüpheli bir ölümle vefat etmiş. Bunlar ailede risk potansiyeline işaret ediyor. Eğer yerel sosyal destek mekanizmaları daha bütüncül ve farklı olsaydı, Narin bugün hayatta olabilirdi.”
“Leyla’nın adaletini sağlasaydık, caydırıcı cezalar bu cesareti vermezdi”
“2018’de Ağrı’da 4 yaşındaki Leyla aynı süreci yaşadığında, yine bir dere yatağında bulunduğunda failler beraat etmeseydi, caydırıcı cezalar olsaydı bugün belki de Narin okula başlayacaktı. Artık duramayız, gereken tüm adımlar atılmalı, çocuklar için güvenli ortamı, destek mekanizmaları, koruyan, suçu önleyen yasalar ve uygulamalar samimi ve acil bir şeklide vücut bulmalı!”
‘‘Bakanlıklar eşgüdümle çalışmalı’’
“Çocuklara güvenli yaşam şartlarının sağlanması devletin önceliği ve sorumluluğu olmalı. Milli eğitim bakanlığı eğitici öğreticileriyle, sağlık bakanlığı doktorlarıyla, içişleri bakanlığı emniyet güçleriyle ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal hizmet uzmanlarıyla çocuğu aile ve sosyal ortamında iş birliği içinde takip etmeli. Riskli durumlar birlikte takip edilmeli. Koruyucu önleyici tedbirlerle çocuk ihmal ve istismarları önlenmeli.”
“Çocuklar için acımızı güce dönüştürerek ilerleyeceğiz!”
“Narin’in, Leyla’nın, faili bile bulunmamış nice çocuğun yasını bugün yaşayıp yarın unutmak bize göre değil. Leyla’da da Narin’de de daha önce öngörülebilse, çocuklar için daha güvenli bir mahalle/köy ortamı oluşsa, çocuklarımız, bugün okulda arkadaşlarıyla ders görüyor, koşuyor, oynuyor olacaktı. Bir yanımızı dağlayan bu yangını, ülkemizin diğer tüm çocuklarını koruyacak bir sürece dönüştürmek zorundayız. Önerilerimizi ilgili bakanlıklara ulaştıracağız.”
GÜNDEM
16 Ekim 2024GENEL
16 Ekim 2024GENEL
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024EKONOMİ
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024GÜNDEM
16 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.