DOLAR 33,9970 0.29%
EURO 37,8820 0.7%
STERLIN 44,9564 0.87%
ALTIN 2.821,930,45
BIST %
BITCOIN 1969324-2,90%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

AMAZON ORMANLARINDA BÜYÜK YANGIN

AMAZON ORMANLARINDA BÜYÜK YANGIN

İklim Krizi Derinleşiyor Amazon Yağmur Ormanlarında Bu Yılın En Büyük Yangınlarından Biri Çıktı. Brezilya'nın Amazonas Eyaletinde Günlerdir Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Binlerce Hektarlık Ormanlık Alanı Yok Etti ve Bölgedeki Ekosistem Üzerinde Yıkıcı Etkilere Neden Oldu. Uzmanlar, bu Yangınların İklim Değişikliğinin Hızlanması ve İnsan Faaliyetleriyle Birleşmesi Sonucu Kaçınılmaz Hale Geldiğini Belirtiyor.

ABONE OL
Eylül 1, 2024 22:23
AMAZON ORMANLARINDA BÜYÜK YANGIN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Yangınların Kapsamı ve Etkileri

Amazon ormanları, dünyanın “akciğerleri” olarak bilinir ve dünya genelinde üretilen oksijenin önemli bir kısmını sağlar. Ancak yangınlar, karbon depolarının yok olmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve yerli toplulukların yaşamlarının tehlikeye girmesine neden oluyor. Brezilya Çevre Bakanlığı, yangınların kontrol altına alınması için orduyu ve itfaiye ekiplerini seferber etti. Ancak yoğun duman ve kuraklık koşulları yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor.

Yangınlardan kaynaklanan duman bulutları, komşu ülkelere kadar ulaşarak hava kalitesini ciddi şekilde etkiledi. Sağlık yetkilileri, özellikle çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu hastalıkları olan kişiler için sağlık uyarılarında bulundu.

Küresel Tepkiler ve Eylem Çağrıları

Dünya genelinde çevre aktivistleri ve uluslararası topluluklar, Amazon’daki bu yıkıcı yangınlara karşı seslerini yükseltiyor. Birleşmiş Milletler, Brezilya hükümetine yangınlarla mücadele için daha fazla önlem alma çağrısında bulundu. İklim aktivisti Greta Thunberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Amazon’daki yangınlar iklim krizinin doğrudan bir sonucudur. Küresel liderler, Amazon’u koruma konusunda artık somut adımlar atmalı,” dedi.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük ülkeler, Brezilya’ya orman yangınlarıyla mücadele için mali ve teknik destek sunmayı teklif etti. Ayrıca, G7 ülkelerinin liderleri önümüzdeki hafta yapılacak zirvede Amazon yangınlarını ve küresel iklim değişikliği konularını tartışmak üzere bir araya gelecek.

Uzmanlar Ne Diyor?

Çevre bilimciler, bu tür büyük yangınların, küresel ısınma ve çevresel tahribatın doğrudan bir sonucu olduğunu vurguluyor. İklim uzmanı Dr. Maria Gonzalez, “Amazon’daki yangınlar, sadece Brezilya’nın değil, tüm dünyanın bir sorunu. Amazon’un kaybı, iklim değişikliğiyle mücadelede geri dönülmez sonuçlar doğurur dedi.

Öte yandan, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin genişletilmesi için ormanların kasıtlı olarak yakıldığı iddiaları da gündemde. Bu durum, hem Brezilya hükümeti hem de yerel tarım sektörü için büyük bir eleştiri konusu haline geldi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.