KUZEY KORE’DEN FÜZE DENEMESİ BÖLGEDEKİ GERİLİM ARTIYOR

KUZEY KORE’DEN FÜZE DENEMESİ BÖLGEDEKİ GERİLİM ARTIYOR

Kuzey Kore, bugün erken saatlerde Doğu Denizi’ne (Japon Denizi) doğru bir dizi kısa menzilli balistik füze fırlatarak bölgedeki tansiyonu yeniden yükseltti. Japonya ve Güney Kore Savunma Bakanlıkları, fırlatmaların ardından acil durum toplantıları düzenleyerek durumu değerlendirdi. Kuzey Kore'nin bu hareketi, uluslararası toplum tarafından geniş çapta kınanıyor.

ABONE OL
Eylül 1, 2024 21:47
KUZEY KORE’DEN FÜZE DENEMESİ BÖLGEDEKİ GERİLİM ARTIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Japonya ve Güney Kore Alarmda

Japonya Savunma Bakanı, füze fırlatmalarının Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesine düşmediğini ve herhangi bir hasar rapor edilmediğini belirtti. Ancak Japon hükümeti, halkı olası tehditlere karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da füze fırlatmalarının ardından askeri hazırlıklarını güçlendirdi ve ABD ile koordinasyon içinde olduklarını açıkladı.

Uluslararası Tepkiler Büyüyor

ABD, Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerini “kışkırtıcı” olarak nitelendirerek, bölgedeki müttefikleriyle olan savunma işbirliğini güçlendireceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Kuzey Kore’nin bu tür eylemleri bölgesel barış ve güvenliği tehdit ediyor. Bu denemeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir,” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Kuzey Kore’yi “provokatif eylemlerden kaçınmaya” ve Kore Yarımadası’nda barışçıl bir çözüm için diyalog kurmaya çağırdı.

Çin ve Rusya’dan İtidal Çağrısı

Bölgedeki diğer büyük güçler olan Çin ve Rusya, taraflara itidal çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı, Kore Yarımadası’ndaki gerilimin artmasından endişe duyduklarını belirtti ve tüm taraflara “diyalog ve müzakere yoluyla sorunları çözme” çağrısında bulundu.

Rusya ise benzer bir açıklama yaparak, tüm tarafların askeri eylemlerden kaçınmasını ve diyalog yolunu seçmelerini istedi.

Gerilim Yükseliyor mu?

Kuzey Kore’nin füze denemeleri, ABD ve Güney Kore’nin bölgede düzenlediği ortak askeri tatbikatların hemen ardından geldi. Pyongyang yönetimi, bu tatbikatları “saldırgan provokasyonlar” olarak nitelendiriyor ve bölgede kendi güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atacağını belirtiyor.

Uzmanlar, bu son gelişmelerin Kore Yarımadası’nda gerilimi daha da tırmandırabileceğini ve taraflar arasında bir çatışma riskinin artabileceğini öngörüyor. Öte yandan, diplomatik çabaların yoğunlaştırılması gerektiği konusunda da geniş bir uzlaşı bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.